BYLINKOVÉ OKÉNKO – 6.4.2023
Součástí Mederova domu je podkrovní místnost, věnovaná slavné bylinkářce Marii Treben a samozřejmě nesmí chybět bylinková dílna. Protože jste moc rádi zkoumali vůni, sílu a energii našich bylinek v kouzelné skříni, i letos se pro vás bylinky připravují.
A abyste věděli jaké bylinky na vás čekají, je tu připraveno bylinkové okénko, které všechny bylinky představí. Tak pozor začínáme
KOPŘIVA
Protože je zelený čtvrtek nejde začít jinou bylinkou než kopřivou. Kopřiva je sice bylinkou všudypřítomnou a často při setkání s ní člověk zanadává – je žahavá při dotyku, ale zároveň má velmi silné zdravotní účinky. Obsahuje vitamín C, A, K a vitamíny z řady B. Je velmi bohatá na železo, vápník a další pro tělo potřebné minerály. Dále obsahuje polyfenoly, beta-karoten a lutein.
Kopřiva je silným antioxidantem a dá se využívat při detoxikaci. Čístí krev, pomáhá při zánětech, zvyšuje imunitu, hojí kožní poranění, ale je prospěšná i u zahlenění, zažívacích potížích, prospívá vlasům při mytí.
Již staří egypťané využívali kopřivu při nemocech a bolestech kloubů.
A jak kopřivu využít? Nasušená jako nálev – čaj se pije tři šálky denně po dobu třech týdnů a potom je potřeba ji na týden vysadit. V kosmetice na výrobu šamponu. Kopřiva se dá i zamrazit a mražená, nebo čerstvá využít v kuchyni.
Nejlepší účinky má kopřiva sbíraná v jarních měsícich přibližně do konce května.
A právě proto i u nás na zelený čtvrtek využíváme mladé kopřivové výhonky do velikonoční nádivky. Kopřiva se dá v kuchyni upravit i jako špenát, na přípravu kopřivové polévky či smootie.
Máte nějaký svůj oblíbený kopřivový recept? Podělte se o něj.
Krásný jarní den a brzy na viděnou u dalšího bylinkového okénka přeje Mederův dům.